Konstfrämjandet Jämtland

2

Konstfrämjandet Jämtland

Artist talk: Carl Johan Erikson

Carl Johan Erikson, Tank nr 2, 1998 (Alsen)
I samband med vår första publicering i LT (Länstidningen), kommer upphovmannen Carl Johan Erikson också presentera sitt konstnärskap på Naturum Vålådalen.

Carl Johan Erikson (f. 1966) är konstnär och har under många år arbetat med ett större projekt som utgår ifrån hans egen bakgrund i den svenska väckelserörelsen. Genom konceptuella dokumentationer och performativa tekniker har han problematiserat och undersökt fenomen i den frikyrkliga miljön. Han har även intresserat sig för religiösa föreställningar i relation till naturen. I boken 10°C – Recept från Forsmarks skärgård som kom ut 2016 (tillsammans med Karin Willén) använder han kokbokens format för att underminera föreställningar kring den orörda naturen. All fisk som är tillagad i kokboken är fångad i närheten av kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk.

 

”10°C upprätthåller ett obehag, trots att recepten verkar helt vanliga. Vilket också det blir skrämmande. Hur kan vi fortsätta leva i det helt normala, när världen är rubbad?”
Ulrika Stahre, Aftonbladet, 13 mars 2016

 

 

Carl Johan Erikson är representerad på flera museer bland annat Moderna Museet i Stockholm, han har även gett ut flera böcker och var nominerad till Svenska Fotobokspriset 2014.

 

www.carljohanerikson.se

 

 

> Mer om samarbetet med LT